Betekent 'gespierd' ook meteen 'sterk'?

Links zien we Triyatno (Indonesië), een gewichtheffer die niet bijzonder gespierd is maar wel 2.7x zijn lichaamsgewicht boven zijn hoofd kan krijgen. Rechts zien we Jeff Seid (VS), een fitness model/bodybuilder die “slechts” 2.4x zijn lichaamsgewicht van de grond kan tillen – En nee, niet boven zijn hoofd. Hoe is dat mogelijk?

Er zijn veel variabelen die bepalen of iemand fysiek sterk is en je kunt het onderwerp zo complex maken als je wilt, maar ik wil hier zo eenvoudig mogelijk drie belangrijke factoren bespreken die hoofdzakelijk bepalen hoe sterk je bent. Dit verklaart waarom sommige bodybuilders erg sterk zijn en anderen verhoudingsgewijs niet. Het legt ook uit waarom sommige powerlifters erg gespierd zijn en anderen minder, evenals waarom olympisch gewichtheffers enorme gewichten boven hun hoofd kunnen slingeren ook al zijn ze klein.

1 – Kracht leveren doe je door spieren samen te trekken. Meer spiermassa = Meer massa om samen te trekken. Dit is de reden dat vaak gezegd wordt dat een grotere spier een sterkere spier is. Dit verklaart waarom bodybuilders toch vrij sterk zijn, ook al houden ze zich niet zozeer bezig met krachtopbouw.

2 – Spieren bestaan uit allemaal vezels die je moet kunnen gebruiken. Je zenuwen activeren die vezels om samen te trekken, en door zwaar te trainen leer je om steeds beter je spiervezels te gebruiken. Dit verklaart hoe mensen ook erg sterk kunnen zijn met relatief weinig spiermassa.

3 – Je lichaam moet efficiënt zijn in bewegingen. Neurologische efficiëntie, neurologische adaptatie, specificiteit, gooi er maar wat moeilijke woorden tegenaan. Je wordt goed in wat je doet, en je lichaam wordt steeds beter in een bepaalde beweging als je ‘m vaak uitvoert. Dit geldt voor gitaar spelen, squatten, dansen, schrijven, sprinten, seks, boogschieten, judo, fietsen… Ja, eigenlijk alles wat je doet. Een oefening vaak herhalen zorgt er voor dat je dat bewegingspatroon in je lichaam slijt. Als je goed bent in oefeningen zoals leg extensions, leg curls, hip thrusts en planks kun je alle spieren goed gebruiken die je in een squat gebruikt, maar dat wil nog niet zeggen dat je goed bent in squats. Je lichaam moet immers al die spieren SAMEN coördineren en aansturen in een squat. Dit is hoe olympisch gewichtheffers zulke enorme gewichten kunnen tillen. Ze spenderen jaren aan het verbeteren van het techniek en het efficiënt worden in hele specifieke oefeningen.

Deze drie pijlers vormen ruwweg de basis van de verklaring waarom gespierd zijn bij kan dragen aan kracht, maar je nog niet meteen sterk maakt. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die meespelen.

Hoe meet je immers hoe sterk je bent? Gaat het om maximale kracht zoals in een deadlift? Dan heb je een voordeel als je relatief lange armen hebt, is dat dan nog wel eerlijk te vergelijken met mensen die het niet hebben? Of testen we het met een power clean, waarbij maximale kracht minder belangrijk wordt en explosieve kracht heel belangrijk is? Testen we je kracht door te kijken of je een oefening 1 keer kan of 10 keer kan? Daar zijn weer hele andere aanpassingen voor nodig in je lichaam. En hoe zit het met psychologische aspecten? Sommige mensen geven het op als een gewicht heel zwaar aanvoelt, terwijl andere mensen hun verstand op nul zetten en hard doorduwen – Die eerste groep is dus niet eens hun maximale vermogen aan het testen.

Je zou er een boek over kunnen schrijven, maar ik hoop dat het tenminste een ruw idee geeft over waarom meer spiermassa niet direct ‘sterker’ betekent, maar er zéker wel aan kan bijdragen.

————————–————————-

Op mijn vorige website kreeg ik een  comment op dit artikel:

"Dit is appels met peren vergelijken je vergelijkt hier een gewichtheffer van 69 kg & 163 cm lengte met iemand van 93 kg & 183 cm lengte als je een vergelijking maakt pak dan een bodybuilder van gelijk gewicht en gelijke lengte deze vergelijking slaat de plank totaal mis."

Waarop ik reageerde:

"Dat is de reden dat ik lichaamsgewicht helemaal niet vermeld heb, maar de ratio tussen het getilde gewicht en het lichaamsgewicht.

De enige kanttekening is de regel dat “pound for pound” resultaten (oftewel de ratio die ik hierboven noemde) vaak bij lichtere gewichtheffers groter zijn – maar dat verschil is niet groot genoeg om iets af te doen aan mijn vergelijking.

Mocht je daar aan twijfelen: In 2011 tilde Andrey Demanov (Rusland) met een lichaamsgewicht van 93-94 met de clean & jerk 220kg boven zijn hoofd. Dat is net iets minder dan de 2.4x zijn eigen lichaamsgewicht van Jeff Seid. 2,35 om precies te zijn. Aangezien we het bij Seid over een deadlift hebben en bij Demanov over een veel grotere en complexere beweging kun je zien dat het principe nog steeds op gaat.

Aangezien Seid veel droger is dan Demanov in die tijd kunnen we overigens redelijkerwijs aannemen dat Seid meer spiermassa heeft. Nog een punt dat mijn stelling ondersteunt."