Hoe ontstaan fitness mythes?

Wat een onderzoek zegt: “Kankercellen lijken zich te kunnen voeden met suiker.”Wat mensen er van maken: “Van suiker krijg je kanker.”

Wat een onderzoek zegt: “Het lichaam gebruikt verhoudingsgewijs meer vet als brandstof wanneer je minder koolhydraten eet.”Wat mensen er van maken: “Als je minder koolhydraten eet val je af.”

Wat een onderzoek zegt: “De resveratrol uit druiven die je in rode wijn vindt is gezond.”Wat mensen er van maken: “Wijn is gezond.”

Wat een onderzoek zegt: “Verzadigde vetten zijn waarschijnlijk niet zo slecht als we aanvankelijk dachten, en het kan zelfs positieve effecten op de gezondheid hebben.”Wat mensen er van maken: “Verzadigde vetten zijn gezond en je moet er veel van eten.

Wat een onderzoek zegt: “Mensen die 1-2 glazen alcoholische dranken consumeerden leken gezonder dan mensen geen alcohol dronken.”Wat mensen er van maken: “1-2 glazen alcoholische drank per dag is gezond.”

(Fun fact bij die laatste: In dat bekende onderzoek waren er veel ex-alcoholisten onder de mensen die geen alcohol dronken. Die mensen hadden dus al een ongezonder lichaam.)

Nu snap je meteen waarom er zo veel halve waarheden of zelfs volkomen onzinnige dogma’s bestaan in fitness- en gezondheidsland. Mensen presenteren zich te snel als expert, scharen zich blind achter bepaalde dogma’s en praten te veel over dingen waar ze te weinig van weten. Daarenboven vertikken ze het om hun mening bij te stellen, ook al hebben ze daar alle reden toe. Ik vind het als trainer fijn dat mensen vertrouwen in me hebben, maar ook ik blijf voortdurend bijleren en stel mijn werkwijze ook voortdurend bij.

P.S. Collega Guy Droog schreef over ditzelfde onderwerp een interessant stuk dat het onderwerp vanuit psychologie benadert: http://www.guydroog.com/2014/07/04/waarom-geloven-mensen-dingen-die-niet-waar-zijn/