Interview: Andrea Valdez

Andrea Valdez is een Texaanse dame die al enkele jaren meedraait in de fitnesswereld, waarbij ze wedstrijden heeft gedaan als figure competitor, ervaring heeft opgedaan met powerliften en haar ervaringen uitgebreid deelt via haar Youtube kanaal. (Update: Tegenwoordig houdt ze zich vooral bezig met GRID, een sport die lijkt op Crossfit.) We hebben het over haar ervaringen, de ongezonde keerzijde van de fitnesswereld en dat je prima resultaat kunt behalen zonder allemaal leuke dingen op te geven.

Je bent zowel figure competitor als fitness model, twee dingen die in veel opzichten enorm veel inzet kosten. Wat is je grootste motivatie om succes te behalen in die twee richtingen?

Mijn ‘grootste motivatie’ verandert en evolueert afhankelijk van de periode in mijn leven.

Tijdens wedstrijdvoorbereiding is mijn grootste motivatie om te bewijzen dat ik de uitdaging kan doorstaan, ik streef ernaar om meer te leren over mezelf en beproef mijn mentale kracht tijdens deze periodes. Als een levenslange atleet is het een leuke staat om in te verkeren met die directe wedstrijddoelen.

Off-season kijk ik meer naar zelf-realisatie en dwing ik mezelf om aan andere persoonlijke dingen te werken. Ik doe mijn best om meer te reizen, dingen meer met vrienden te vieren, nieuwe atletische uitdagingen te zoeken, ‘off-days’ te hebben, etc. Het zijn allemaal dingen die ik nodig heb om een gezonder persoon te zijn, maar ze zijn moeilijk te doen tijdens wedstrijdvoorbereiding.

Om eerlijk te zijn vind ik het moeilijker om me aan een off-season protocol te houden vanwege het mentale aspect. Het is makkelijker voor mij om te zeggen “laat ik droogtrainen om over een paar maanden op het podium te kunnen staan” dan om te zeggen “rustig aan doen, een beetje dikker worden en ik richt me twee jaar op iets anders”. Het is een mindset waar ik steeds aan werk en het wordt ieder jaar beter.

Wat video’s, artikelen, photoshoots en promo-werk betreft: het is gewoon ontzettend leuk! Ik mag over mezelf praten (wat ik veel te veel doe, ik weet het) en kan andere mensen met hun inzichten erbij betrekken zodat we er allemaal beter van worden. Het maken van video’s/artikelen is veel minder eng als ik denk aan wat ik wil delen of leren. Als ik het zie als zakelijk is het ineens veel moeilijker.

Mijn grootste motivatie over het algemeen is om mezelf en mensen om me heen te helpen om een leven te lijden waarin we kunnen genieten van onze fitness reis terwijl we een emotioneel gezond leven lijden. Mensen hebben te vaak het idee dat ze voor het een of ander moeten kiezen (zoals een droog, gespierd uiterlijk vs. Sociaal leven/familie/werk/etc.)

Wat was voor jou de meest lonende ervaring in je fitness carrière, ofwel als trainer of als model/competitor? 

Ik weet niet of ik er eentje zou kunnen kiezen! In pakweg de afgelopen twee jaar zijn er vrij veel mijlpalen geweest die me flink hebben geraakt (op een positieve manier).

Als atleet was januari tot augustus 2013 de meest lonende periode van mijn leven. Ik heb mijn volledige wedstrijdvoorbereiding bijgehouden in 104 korte afleveringen van  “Andrea’s Mayhem Vlogs” op mijn Youtube kanaal. Hoewel ik tweede ben geworden in alle drie figure wedstrijden waar ik aan mee deed was het maken van de serie video’s een grotere, persoonlijke prestatie voor mij.

Hoe gek het ook klinkt, het voelde bijna alsof ik een film had gemaakt of boek had geschreven. Het is een stuk werk dat voor altijd online staat voor iedereen die wil weten hoe die wereld is. Ik ben er ontzettend trots op.

Wat mijn fitness merk betreft kan ik zo 5 tot 10 emails bedenken van mijn volgers waarvan ik tranen in m’n ogen kreeg over hun stortvloed aan waardering voor mijn werk. De feedback die ik heb gekregen van degenen die mijn eBooks hebben gebruikt om hun lichamen te veranderen en de levensstijl te hebben die ze willen is ook ongelofelijk. Daarnaast, de eerste keer dat mensen me foto’s stuurden van hunzelf met MIJN shirts met MIJN logo er op was het zo’n gek gevoel! Ik was helemaal van de kaart, ik voelde me ontzettend onwaardig en dat is nog steeds zo, iedere keer dat ik het zie.

Je hebt gepraat over hoe je een vertekend zelfbeeld kreeg door de fitness wereld en dat je op het randje zat van en eetstoornis. Hoe is dat gebeurd en heb je advies voor andere mensen om te voorkomen dat zoiets met hen kan gebeuren?

Oh man, dit is een moeilijk onderwerp dat ik maar al te goed ken.

Er is een hele smalle grens tussen discipline en obsessie. Sommigen zeggen dat je geobsedeerd moet zijn om de beste te zijn en voor mijn eerste show in 2011 had ik die mentaliteit ook. Het probleem lag echter dat ik de gedachte niet kon doorbreken dat “er goed uit zien belangrijker is dan je goed voelen”.

Ik had niet echt een vervolg gepland van dat seizoen en ik genoot van het uiterlijk dat ik gecreëerd had. Op dat moment had ik volgens mij in m’n hoofd om een paar dagen te eten wat ik wilde en dan dat lichaam te behouden door gewoon iets meer calorieën te eten en iets meer te trainen.

Na ÉÉN dag waarop ik mezelf had volgevreten wilde ik overgeven van de maagpijn. Ik werd de volgende dag ook wakker met een opgeblazen lichaam en de gedachte dat ik alles kwijt was en er nooit meer goed uit zou zien. Het was een volkomen irrationele gedachte, denkend dat ik onherstelbare schade had toegebracht.

In het anderhalve jaar er na (tot mijn volgende wedstrijdvoorbereiding, begin 2013) heb ik mijn best gedaan om zo slank mogelijk te zijn terwijl ik kon functioneren. Zelfs toen zorgde de voortdurende staat van te-weinig-eten regelmatig voor schrans-dagen, iedere keer als ik de stad uit ging, naar evenementen ging of iets met vrienden deed. Het voelde op dat moment niet zo, maar het was een onbevredigende tijd in mijn leven. Ik zag er geweldig uit terwijl ik contact met vrienden kwijt raakte, steeds minder de deur uit ging, minder energie had, veel energie stopte in het maken van eten en nog wel meer ongezonde gewoontes.

Mijn advies aan anderen is om een goede mentor te vinden die eerlijk is over de sport. Zoek mensen die kwaliteit van leven als factor van hun programma beschouwen. Als iemand je zegt dat ze wonderen kunnen laten gebeuren, dat ze een kampioen van je kunnen maken en dat hun manier de enige en beste manier is: ontwijk ze. Helaas zijn de mensen de meerderheid in deze industrie.

Het verschil in kwaliteit is groot als het om trainers gaat. Wat vind je het belangrijkste dat trainers zich meer in zouden moeten bekwamen?

Zoals ik al noemde bij de vorige vraag, ik besef iedere dag opnieuw dat coaches en trainers meer naar de HELE persoon moeten kijken.

Omdat het algemene doel in de fitness wereld esthetiek en een strandlichaam is wordt dat vaak het enige dat getraind wordt. Dat is naar mijn mening de snelle, makkelijke route voor hun business. Daar verdienen trainers geld mee maar het riskeert mentale en emotionele traume bij hun cliënten.

Hoewel veel mensen het leuk vinden om te sporten met de hulp van iemand anders geloof ik nog steeds dat trainers hun cliënten moeten onderwijzen in WAAROM ze oefeningen doen en hoe ze zichzelf intrinsiek kunnen motiveren. Ik vind het egoïstisch en onproductief om mensen afhankelijk van je te houden voor hun lange termijn succes.

Zo vind ik ook dat wedstrijdvoorbereiding-coaches nog meer verantwoordelijkheid hebben dan personal trainers, aangezien ze te maken hebben met meer intense niveaus van stress en lage vetpercentages. Op z’n minst moet een coach een plan opstellen met een flexibele strategie op basis van de reacties van de atleet. Er moet ook een vervolgplan zijn, een continu vervolg zodat een cliënt normaal kan functioneren tussen de wedstrijdseizoenen. Psychologische voorbereiding en mentale kracht zijn essentieel om de sport langdurig vol te kunnen houden.

Sommigen zeggen dat het stellen van doelen een van de belangrijkste aspecten van succes is als het gaat om fitness. Wat vind jij daarvan en hoe stel/meet jij je doelen?

Ik ben het absoluut eens met het idee dat doelen nodig zijn. Mijn doelen zijn echter vooral korte termijn. Omdat ik een turbo persoonlijkheid ben met een affiniteit voor nieuwe uitdagingen kom ik niet veel verder dan een paar maanden als het gaat om concrete doelen.

Mijn ambities sturen zo vaak een andere kant op dat ik het idee heb dat lange termijn doelen veranderen voordat ik ze kan behalen. Als iets verkeerd voelt stop ik om het aan te passen. Zodoende blijf ik bij kortere termijn doelen en beoordeel ik ze als ze behaald zijn. Op die manier voel ik me nooit beperkt.

Jouw ‘Eat lean, not clean’ principe, gerelateerd aan “IIFYM” (If It Fits Your Macros, waarbij de focus ligt op je inname van de correcte hoeveelheden calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten) heeft wat kritiek gekregen omdat het minder gezond zou zijn dan veel andere diëten., dat er niet genoeg aandacht is voor micronutriënten (mineralen, vitaminen), etc. Wat vind je daarvan?

Degenen die goed onderwezen zijn in de principes van voeding begrijpen dat IEDER dieet tot op zekere hoogte IIFYM is. Hoe je het bekijkt, als iemand vet kwijt wil raken moeten ze in hun macro’s gaan snijden.

Ik heb mijn eBook, “Eat Lean, Not Clean: How to get shredded without hating your life”, die titel gegeven omdat deze levensstijl precies dat biedt. Het leert je om macro’s (macronutriënten) met juiste ratio’s binnen te krijgen terwijl je op wat andere kleine dingen let, bijvoorbeeld dat je een multivitamine-supplement gebruikt en iedere dag 1-2 porties fruit en groente binnen krijgt.

Zolang IIFYM mensen, of ‘flexibele diëters’, gezond verstand gebruiken hoef je je niet druk te maken om een gebrek aan micronutriënten. De meeste mensen, waaronder ik, gaan voor 70-90% “schoon en onbewerkt” eten terwijl ze genieten van bewerkte, lekkerdere, gemakkelijkere opties als en wanneer ze dat willen.

Nee, het is geen vrijkaartje om de hele dag troep te eten. Helaas, net zoals met ieder principe of idee, zullen sommige mensen er een wedstrijd van maken en de limieten testen om te zien wie de meeste troep in hun macro’s kwijt kan.

Los daarvan is het prettige aan dit eetpatroon dat niets ‘verboden’ is zoals veel diëten zullen preken. Er is zeker een schaarste mentaliteit met veel van die beperkende diëten waar mensen bepaalde ‘cravings’ en trek niet mogen bevredigen. Het is bewezen dat het gebrek aan die bevrediging de verlangens naar en het laten gebeuren van ‘cheaten’ en schransfestijnen erger maakt. Dat verandert in schuld en dan hebben we de jojo-diëter-spiraal van ‘je leven haten’.

Ik heb een wedstrijdvoorbereiding gehad met uitsluitend schoon eten en eentje met een flexibele dieet benadering. De een heeft tot depressie en een kleine eetstoornis geleid, de ander heeft geleid tot het vinden van een manier van leven die ik de rest van m’n leven kan volhouden zonder het gevoel dat ik aan het lijden ben. Als ik met beide methodes dezelfde of betere resultaten zie, waarom moet ik dan m’n leven haten? Omdat het meer ‘hardcore’ is? Klinkt niet erg logisch.

Heb je advies voor vrouwen die willen beginnen op het pad van fitness modelling of wedstrijden?

Het beste advies dat ik kan geven dat de meeste dingen dekt is om selectief te zijn in het zoeken van een mentor en om hun principes blind te volgen. Heb wat vertrouwen, volg het programma volledig (of een programma dat je baseert op hun principes) voor een bepaalde tijd en verzamel de data van die periode om van te leren.

Proberen om alles te leren, naar iedereen te luisteren, alle video’s te zien en alle interviews door te nemen leidt tot een verwarde, onzekere mindset. Niets is erger dan je voortdurend afvragen of je het wel goed doet. Het beste en moeilijkste om te doen is om het proces te vertrouwen terwijl je gaandeweg notities maakt en aanpassingen maakt voor het vervolg.

Als afsluiter, is er iets dat je de lezers wilt vertellen?

Oh! Het belangrijkste… Maak plezier! Alles dat fitness-gerelateerd is, ook al is het competitief of zakelijk, hoort een positieve toevoeging te zijn op jou als persoon. Laat het bijdragen aan je leven op alle goede manieren. 

 

—–

ANDREA VALDEZ is een ex-figure competitor, GRID competitor, YouTube personlijkheid en Team3DMJ atleet die haar fitness reis bijhoudt en deelt met de wereld. Haar blog ANDREAVALDEZ.NET biedt meer inzicht, advies en producten om mensen te helpen om hun fitness doelen te bereiken zonder dat het hun leven overneemt.