Interview: Kimberly Marie

Vandaag krijgen we een kijkje in het leven van Kimberly Marie. Kimberly is een fitness model, figure competitor en personal trainer uit Indiana. We gaan het hebben over haar methodes en ervaringen in de fitness wereld. Ze is te volgen op Facebook en Model Mayhem.

Je bent een figure competitor en fitness model. Twee dingen die ontzettend veel inzet kosten op veel vlakken. Wat is je grootste motivatie om dingen te bereiken in die twee bezigheden?

Ik gebruik mezelf en de mensen om me heen als motivatie. Ik weet dat er veel van me wordt verwacht en wat ik kan bereiken als ik volledige controle over m’n hoofd en lichaam heb. Als je je eenmaal realiseert dat je zelf de mogelijkheid hebt om je lichaam te vormen met hard werk en een goed eetpatroon krijg je er geen genoeg meer van! Fit zijn werd voor mij vrij makkelijk een levensstijl en het is fantastisch om te zien hoe veel je er mee kunt bereiken. Het is erg lonend om te zien hoe ver je kunt gaan en dat ik anderen kan helpen met hun fitness- en gezondheidsdoelen door de dingen die ik zelf doe.

Wat was de meest lonende ervaring in je fitness carrière, ofwel als personal trainer of als model/competitor?

Ik moet zeggen dat er niets lonender is dan dat mijn cliënten naar me toe komen en me bedanken voor wat ik ze heb helpen bereiken. Een man zei dat hij altijd in z’n eentje aan krachttraining heeft gedaan voordat hij met mij werkte, en toen hij met mij begon te werken zag hij binnen een paar weken al resultaat en hij was helemaal lyrisch! Er is een vrouw die zei dat ik de reden was dat ze van haar diabetes medicatie af kon. Iemand anders stuurde me een foto van haar in haar trouwjurk om te laten zien hoe mooi ze daarin was nadat ze was afgevallen. Ik had ook een man die aan het herstellen was van nekchirurgie omdat hij zenuwproblemen had. Toen ik met hem begon te werken kon hij nog geen blikje frisdrank naar z’n mond brengen zonder z’n beide handen te gebruiken. Op mijn laatste dag met hem kon hij een dumbbell shoulder press doen met 4.5 kilo in iedere hand!  Het is zo lonend om te weten wat een verschil je kunt maken in iemands dagelijks leven.

Wat is het zwaarste dat je hebt meegemaakt in je fitness carrière?

Het zwaarste in mijn fitness carrière was de reis nadat ik besloot om voor het eerst een competitor te zijn. Bodybuilding en figure competing zijn iedere dag een test voor je vastberadenheid, focus en motivatie om een doel te behalen dat je voor jezelf hebt gesteld, en het is ZO makkelijk om je focus kwijt te raken en toe te geven aan verleidingen. Deze sport is egoïstisch, je doet het voor jezelf. Het is geen team, JIJ bent je team en je bent je eigen, ergste vijand. Bodybuilding laat me mijn sterke en zwakke punten zien. Hoe hard ik train is te zien in mijn vooruitgang; mijn focus in de sportschool en keuken zijn direct verbonden aan mijn resultaat. Door het meedoen aan wedstrijden ben ik erachter komen waar ik fysiek en mentaal toe in staat ben. Vroeger dacht ik niet na bij wat ik at omdat ik van nature al slank en sportief was, dus het veranderen van mijn eetpatroon was niet makkelijk en mensen hadden niet gedacht dat ik het zomaar van het een op het andere moment kon veranderen. Het is een constante reis; je bent nooit klaar en er zijn altijd vooruitgangen te boeken en veranderingen om aan te brengen. De reis is soms eenzaam, er zijn altijd mensen die je uitdagen, die je laten twijfelen en die je verleiden. Focus is de sleutel, keep your eye on the prize! Wees het beste dat je kunt zijn!   

Het verschil in kwaliteit is enorm als het gaat om personal trainers. Wat vind je het belangrijkste dat personal trainers over het algemeen beter zouden moeten doen?

VORM! Ik zie zo veel trainers in verschillende gyms hun cliënten oefeningen laten doen met een verschrikkelijke uitvoering. Grote risico’s dat de cliënt zich bezeert met het verkeerd uitvoeren van een oefening!

Iets anders waar personal trainers beter op moeten letten is dat ze meer met hun cliënt bezig zijn tijdens de workout. Aandacht voor de cliënt en interesse tonen in hun vooruitgang. Ik heb zo veel personal trainers gezien die gewoon wegkijken terwijl hun cliënt bezig is, alsof ze zich vervelen.

Ik ben het absoluut eens met die statement. Zonder doel, waar werk je dan naar toe? Mensen hebben een reden nodig om gemotiveerd te blijven omdat het zo makkelijk is om focus kwijt te raken. Om te bereiken wat anderen niet bereiken moet je doen wat anderen niet doen, en zonder doel in je hoofd…

Wat heeft het voor zin? De manier waarop ik mijn doelen stel en meet is door eerst een groot doel te stellen en daarna baby doelen te stellen die beter te behalen zijn in een korte periode en me vervolgens naar het grote doel toe leiden. Veel mensen raken de weg kwijt of ontmoedigd door alleen naar het grote doele te kijken, maar het probleem is dat mensen soms zo erg kijken naar wat ze nog moeten doen dat ze vergeten zijn hoe ver ze al gekomen zijn! Ik kan me goed focusen op één ding tegelijk en omring mezelf met ondersteunende mensen die me aanmoedigen om beter te worden.

Iets anders dat ik doe om mijn doelen te meten is het maken van vooruitgangsfoto’s van mezelf. Vooral tegen de wedstrijd maak ik bijna wekelijks foto’s van mezelf om mijn vooruitgang in kaart te brengen en te zien wat ik moet veranderen. Als ik ooit mijn mobiele telefoon kwijt raak heb ik medelijden met wie ‘m vindt! 

Wat zijn je richtlijnen qua eetgewoonten buiten de wedstrijdvoorbereiding?

Ik probeer het jaar door schoon te eten, maar ben er een stuk makkelijker in off-season. Ik eet nog steeds de dingen die ik hoor te eten, maar als ik daarna zin heb in een biertje of een stuk kwarktaart, ga ik er zeker voor! Ik denk dat het me ook wel heeft geholpen met mijn gezondheid want als je jezelf iets gaat ontzeggen, laten we kwarktaart (mijn grote zwakte) als voorbeeld nemen, krijg je er automatisch meer en meer zin in. Dus als ik het wil neem ik het en maak ik me er ook niet druk om.

Ik zag op je Facebook pagina dat er een wedstrijd aan komt voor je. Hoe veranderen die richtlijnen voor jou als er een wedstrijd of fotoshoot aan komt?

Mijn mindset verandert volledig in wedstrijdvoorbereiding. Als de wedstrijd er aankomt ben ik een soldaat en doe ik precies wat me gezegd wordt. Ik cheat niet op mijn dieet, ik mis geen workouts, ik werk hard in de sportschool en ben 100% van de tijd 100% gefocust totaan de wedstrijd. Op die manier, als ik het podium op ga, weet ik zonder twijfel dat ik alles heb gegeven en ik niet in betere vorm op het podium had kunnen staan dan met wat ik nu heb meegebracht.

Wat is je favoriete cheat maaltijd en heeft het een plaats in je wedstrijdvoorbereiding?

Sushi of kwarktaart, sowieso. Ik heb waarschijnlijk de ergste ‘sweet tooth’ ooit. Of brood met boter en cornflakes in de ochtend. Het heeft absoluut GEEN plaats in mijn wedstrijdvoorbereiding, maar het zou wel leuk zijn!

Hoe ga je om met sociaal eten, ‘cravings’ (semi-oncontroleerbare trek in een specifiek iets) of andere, typische obstakels waar mensen mee te maken krijgen tijdens dieetperiodes? Wat is het lastigste voor jou en heb je truuks om er mee om te gaan?

Om eerlijk te zijn houd ik me zo veel mogelijk afzijdig van dingen als sociaal eten. Ik heb al eens mijn tupperware meegebracht naar een restaurant en de ober een fooi gegeven om mijn eigen eten op te warmen, haha. Persoonlijk maakt het me niets uit dat mensen me raar aankijken, ik maak me meer druk dat de mensen waar ik bij ben zich dan niet schamen!  Wat cravings betreft, Extra Dessert Gum heeft vorig jaar waarschijnlijk mijn leven gered tijdens wedstrijdvoorbereiding: mijn sweet tooth is meteen weg! Als ik nog trek heb na een maaltijd drink ik een bult water weg en voel me meteen beter. Kleine truuks zoals dat!

Als het gaat om fitness modellen zie je veel verschillen in soorten training. Julia Ladewski en Su farrell hebben powerlifting achtergronden, Kimberly de Jesus Alfonso gebruikt vooral losse gewichten en zelfs wat vechtsport-trainingen, anderen gebruiken vooral apparaten of combineren zo veel mogelijk verschillende dingen. Wat voor methode van training houd jij je aan? En als al die methodes werekn, wat is dan het geheim van het behalen van een fysiek zoals die van jou of andere fitness modellen?

Nou, ik heb een aardige achtergrond van sport die is begonnen toen ik 5 was. Ik heb 4 jaar tennis gespeeld aan mijn universiteit, heb een zwarte band in Shotokan Martial Arts, ben getraind met nunchakus en heb wedstrijden gedaan als gymnast/cheerleader. Dus ik heb van alles wat gedaan! Ik houd van hiken en heb altijd actieve dingen in de buitenlucht leuk gevonden, dus ik denk dat ik gewoon een willekeurig actieve meid ben!  De stijl die ik het fijnst vind is ofwel superzware krachttraining in een sportschool of een bootcamp/crossfit achtige workout met minimale rust en helemaal tot het uiterste gaan. Ik ben gek op prowler pushes, heuvel sprints, tire flips en andere bootcamp-stijl oefeningen!

Heb je een voorbeeld van je trainingslog als je die bijhoudt? Of een voorbeeld van hoe een trainingsdag er voor jou uit ziet wat betreft oefeningen en volume?

Helaas niet. Ik verander mijn split en workouts zo vaak en ik houd niet echt een log bij. Meestal duren mijn workouts in de gym tussen de 45 en 90 minuten.

Verander je je trainingen tijdens wedstrijdvoorbereiding? Hoe?

Ja. Ik doe meer krachttraining en werk ook harder in de gym als de wedstrijd er aankomt. Als ik dichtbij de wedstrijd kom doe ik ook meer cardio.  

Wat vind je van de positie van competitors in de media? Competitors krijgen kritiek om gezondheidsredenen (“het is niet gezond om te diëten tot zulke lage vetpercentages”) evenals om de wedstrijden zelf (“het is oppervlakkig/ongepast om je lichaam zo op een podium te showen”). De man van het beroemde fitness model Jamie (Middelton) Eason kreeg recent zelfs problemen met zijn kerk omdat ze vonden dat wat ouder werk van Jamie Eason “ongepast” was. Waarom denk je dat de fitness industrie zo veel kritiek aantrekt?

Ik denk dat het is omdat mensen niet begrijpen waar het om gaat. Zoals Arnold (Schwarzenegger) zei, voor hem is het racen met een auto om te zien hoe snel hij kan gaan op de 400 meter net zo raar als bodybuilding/fitness voor andere mensen. Als mensen iets beginnen te begrijpen is het ineens niet meer zo raar en krijgen ze er een ander beeld van.

Heb je advies voor vrouwen die net beginnen op het pad richting fitness modelling of wedstrijden?

Ik zou zeggen dat als het iets is dat je echt wil: go for it! Blijf gefocust en negeer de zwartkijkers die je van het pad af willen halen. Omring jezelf met positieve, ondersteunende mensen en je zal je doelen behalen! Iets dat me ook heeft geholpen is het vinden van een trainingspartner met dezelfde mindset als ik om mee te trainen. Op die manier is er accountability evenals iemand om je te helpen met spotten en me aan te sporen om tot het uiterste te gaan tijdens het trainen.

Jouw…

Favoriete atleet: Erin SternFavoriete oefening die iedereen zou moeten doen: Squats of pull ups!Meest gehate oefening die mensen vooral níet moeten doen: De high-pull row is supermoeilijk voor me, dus waarschijnlijk is dat mijn minst favoriete, maar ik vind niet dat mensen moeten ophouden met ‘m te doen!Favoriete eten dat iedereen zou moeten eten: Sushi is zonder twijfel de favoriet!Meest gehate eten dat iedereen op zou moeten houden te eten (of in ieder geval minderen): Fast food, zo naar wat daar eigenlijk in zit!

Als laatste, is er nog iets dat je de lezers zou willen zeggen?

Train hard, train slim en train consistent!