Krachtsport en persoonlijke ontwikkeling

De emoties die het op kan roepen als jarenlang, dag in, dag uit, hard werken uitmondt in één enkel, kritiek moment van topprestatie…

De achterliggende gedachte van Jemfit is altijd ‘fysieke én persoonlijke ontwikkeling’ geweest.

Voor mij is krachttraining meer dan sporten. Het is niet alleen een middel om er beter uit te zien, ook al vind ik het prima als mensen om die reden trainen. Het is niet alleen iets om gezonder te worden, hoewel ik dat effect van krachttraining wel op waarde weet te schatten. Het kan je echter veel meer opleveren. (En in veel opzichten zijn er ander sporten, hobby’s en passies die hetzelfde op kunnen leveren.)

Training is waar we ons kunnen richten op een hele specifieke taak en waar we even respijt vinden van dagelijkse zorgen, terwijl we ons kunnen verliezen in dat ene moment waar we onze grenzen proberen te verleggen om fysiek en mentaal beter te worden.

Trainen is waar opgekropte boosheid veilig naar buiten kan, waar we energie kunnen putten uit de momenten dat we ons gekwetst voelden, in plaats van dat we het op andere mensen afreageren. We nemen de zorgen die normaliter als een blok aan ons been hangen en gebruiken het eindelijk in ons voordeel terwijl we zware of anderzijds uitdagende oefeningen uitvoeren om onze doelen te behalen.

Het trainingsproces, vooral in een setting met competitieve en ambitieuze atleten, kan je belonen met veel meer dan een gezonder en mooier lichaam. Training leert ons over heel veel dingen. Over hoe destructieve gedachten en emoties omgezet kunnen worden in motivatie en kracht. Over het vinden van balans tussen hard werken en rusten. Over zelfbeheersing en geduld. Over camaraderie en rivaliteit. Over het stellen van prioriteiten. Over het investeren van energie, tijd en geld in iets dat veel voor je betekent. Over het belang van zowel proces als resultaat. Over het stellen van doelen. Over gezondheid. Over respect. Over ethiek. Over onzekerheid en twijfel aan jezelf. Over het systematisch en zorgvuldig omgaan met tegenslagen. Het zijn dingen die we eigenlijk horen te leren van leraren, ouders of voorbeeldfiguren aangezien al deze onderwerpen voorkomen in veel aspecten van ons leven… Maar het is niet realistisch om dat te verwachten. We komen in ons leven niet altijd op tijd de situaties tegen waarin we dergelijke dingen kunnen leren en niet iedereen om je heen weet genoeg van deze onderwerpen om je er iets over te leren.

Een van de mooiste lessen van krachttraining komt van Arnold Schwarzenegger, die ik altijd voor mezelf herhaal als ik twijfel aan mezelf:“Wat we tegemoet komen lijkt misschien onoverkomelijk, maar ik heb iets geleerd in al die jaren van trainingen en wedstrijden. Ik heb iets geleerd van al die sets en reps wanneer ik dacht dat ik niet nog een gram gewicht zou kunnen verplaatsen. Wat ik heb geleerd is dat we altijd sterker zijn dan we zelf denken.”

- See more at: http://www.jemfit.net/krachttraining-passie-en-persoonlijke-ontwikkeling/#sthash.MFtg6aAn.dpuf