Training vs. Entertainment

Entertainment en doelgerichte training worden te veel door elkaar gehaald in de fitnesswereld.

Er is helemaal niets mis met sport als entertainment, als dat je ding is. Schaatswedstrijden kijken, meedoen met een van de nieuwste groepslessen van Les Mills of kinderen begeleiden bij een potje Panna tijdens naschoolse activiteiten. Het zijn allemaal prima manieren om te genieten van sport en ondertussen wellicht je kennis van de schaatssport, je conditie of de persoonlijke ontwikkeling van kinderen wat te verbeteren.

Het probleem begint wanneer dit verward wordt met specifiek, doelgericht trainen. Sportscholen halen met enige regelmaat nieuwe hypes binnen met slogans en beloftes over afslanken, sixpacks en een geweldige conditie. 

Bodypump, voor veel mensen een leuke activiteit, wordt met enige regelmaat onder de noemer ‘krachttraining’ geschaard terwijl er relatief weinig zichtbare progressie is qua kracht na verloop van tijd.

Zumba, ook nog immer populair, wordt met enige regelmaat gedaan om af te vallen, terwijl het effect marginaal is vergeleken bij het correct aanpassen van je voeding.

Wil dat zeggen dat er iets mankeert aan Zumba, Bodypump of een van de vele, andere groepslessen? Absoluut niet, maar er moet wel door de marketing heen geprikt worden en er moet eerlijk gekeken worden naar wat je nu eigenlijk aan het doen bent. Als je sterk wilt worden heb je 100 keer meer aan zware squats en deadlifts dan aan Bodypump. Als je efficiënt wilt afvallen heb je meer aan correcte voeding dan aan Zumba. Als je zichtbare buikspieren wilt heb je meer aan een laag vetpercentage dan talloze buikspierkwartiertjes.

Wil je entertainment of een specifiek doel behalen?