Wat is nog gezond?

Ons kraanwater bevat medicijnresten. Groenten worden bespoten en zo niet, dan zitten er natuurlijke gifstoffen in. Gluten kunnen in meerdere of mindere mate allergische reacties veroorzaken waarmee tarweproducten ook al slecht zijn. Andere graansoorten? Doe maar niet, die bevatten bijna allemaal veel fytinezuur waardoor de mineraalopname verslechtert. Dieren slaan afvalstoffen op in vetcellen waardoor vlees ongezond is. Maar vet in vis toch gezond? Ja, maar laat dat ook maar zitten want van vis kun je methylkwik binnenkrijgen, uiterst giftig. Tofu bootst bepaalde effecten van oestrogeen na in ons lichaam, zoals een negatief effect op schildklierhormonen. De avidine in rauwe eieren verslechtert de opname van biotine (vitamine B7), terwijl het verhitten van eieren zorgt voor het ongezonde oxycholesterol. Mogen we eigenlijk nog wel ademen? Nee, want het gebruik van zuurstof in ons lichaam zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen.

We worden doodgegooid met reclames, voorlichtingscampagnes en uitspraken van controversiële “experts” die praten over ‘goed’ en ‘slecht’, over ‘gezond’ en ‘ongezond’. Sommige mensen willen zich er helemaal niet mee bezig houden en roepen dat “alles waar ‘te’ voor staat slecht is, behalve tevreden”. Hoewel ze daar gelijk in hebben, ben je met die opmerking nog geen steek verder wat je gezondheid betreft. Het klinkt heel leuk, maar die dooddoener helpt je nog niet naar waar het bij gezondheid eigenlijk om draait: balans.

Die vrije radicalen? Die kun je compenseren met anti-oxidanten. Dat fytinezuur? In kleine hoeveelheden heeft het een beschermende werking tegen kanker. Methlykwik? Valt heel erg mee, geldt niet voor alle vissoorten en wordt daarbij ruimschoots gecompenseerd door de positieve effecten van de vetten uit vis. Dat gluten onterecht en overdreven gedemoniseerd worden zal ik hier maar niet op in gaan, dan blijf ik bezig.

Balans dus. Wat betekent dat in de praktijk? Je kunt dit zo complex kunt maken als je zelf wilt. Wist je dat wei-eiwitten de aanmaak van glutathion (een natuurlijke en ontzettend sterke anti-oxidant) in je lichaam bevorderen? Wist je dat een hoge calcium/magnesium/vitamine D inname (wat allemaal nodig is voor sterke botten) eigenlijk weinig zin heeft voor je botten als je je lichaam nooit zwaar belast?

Heel interessant allemaal, maar voor de leek die zich niet wil verdiepen in al die dingen: met een paar eenvoudige vuistregels kom je een heel eind.

Varieer. Variëren kan eten interessant houden, het voorkomt dat je te veel van 1 stof binnenkrijgt en te weinig van een andere.

Eet vooral natuurlijk. Natuurlijk is niet per definitie 'beter', maar door je 80% van de tijd op minder bewerkt eten te richten stuur je jezelf al gauw weg van bijvoorbeeld frikandellen en meer richting havermout. Je komt al snel uit bij voeding met meer vezels, vitaminen en mineralen.

Eet de juiste hoeveelheid. Dit kan per persoon erg uiteenlopen, vooral als sportprestaties of afvallen bijvoorbeeld meespelen, maar heel simpel samen gevat mag je er redelijkerwijs vanuit gaan dat 'te veel eten' de kans op ziekte vergroot en 'te weinig eten' voor zwakte zorgt.