Gewichtheffen voor Crossfitters

Olympisch gewichtheffen is een belangrijk onderdeel van CrossFit, waarbij het coachen er van een leuke, maar uitdagende bezigheid is. 

Voor CrossFit coaches die zelf geen achtergrond in het gewichtheffen (of het coachen er van) hebben, heb ik een serie van vier clinics opgezet. In deze clinics leer je stapsgewijs meer over de bewegingen, de variaties, het toepassen van drills om mensen technieken uit te leggen en ook hoe al deze dingen in een CrossFit setting toegepast kunnen worden. Ook tussen de sessies door kun je natuurlijk, bijvoorbeeld per mail, support verwachten als je vragen hebt over de onderwerpen of hoe je die in je eigen box/gym/groepsles kunt integreren.

Hieronder vind je meer info over de werkwijze, de thema's van de vier clinics en praktische info zoals de data en kosten.  

De eerste drie reeksen zijn eerder in 2017 gehouden en zijn erg positief ontvangen. Evengoed streef ik ernaar om na iedere reeks de clinics inhoudelijk te verbeteren. De komende reeks wordt bij voldoende aanmeldingen in april gehouden. Zie verderop voor alle concrete data en tijdstippen.

Wat houdt het in?

  • Iedere clinic duurt 3.5 uur, waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen, afhankelijk van het thema.
  • Je krijgt een manual (als PDF bestand) met een korte samenvatting van het thema en de theorie per e-mail. Je kunt het vooraf lezen om beter voorbereid de clinic in te stappen en of het als naslagwerk gebruiken. Leestijd is 5-20 minuten.
  • Iedere manual heeft ook een kleine huiswerkopdracht om te oefenen/testen of je de principes kunt toepassen in de praktijk. Iedere huiswerkopdracht zal zo'n 5-25 minuten van je tijd kosten, maar doorgaans niet meer.  Je wilt dit immers vooral in de praktijk testen, niet vanachter een scherm. 

De clinics:

  • 1: Groove en posities - In de eerste sessie gaat het vooral over inzichten rondom de snatch, clean en jerk evenals hoe je dit vertaalt naar drills en learning progressions om je atleten veiliger en efficienter te laten tillen. We gaan het hebben over ritme, richting van de barbell/atleet, oorzaak en gevolg van bepaalde posities en ook over voorwaardes van mobility om bepaalde posities in te kunnen nemen. Ook belangrijk: Wat voor aanpassingen kun je aan techniek doen als iemand bepaalde (mobility-)beperkingen heeft? 
  • 2: Coach's eye en "correctives" - Het herkennen van fouten (bij anderen en bij jezelf) staat centraal. We behandelen denkwijze, praktische aanwijzingen, corrective exercises en 'quick fixes' om iemands techniek te verbeteren. We gaan hierbij ook veel op elkaar oefenen met het geven van aanwijzingen, waarna er ter plekke ruimte is voor feedback.
  • 3: Kracht en snelheid - Wat voor kracht heb je nodig om een gewichthefbeweging te kunnen doen zoals je wilt? Wanneer is iets een kracht of een techniek issue? Welke oefeningen dragen goed bij aan specifieke kracht voor de snatch, clean en jerk? Naast het bespreken van kracht en snelheid gaan we verder met het oefenen van het geven van aanwijzingen, nu ook met meer assistance oefeningen.
  • 4: Programming voor Crossfit prestaties - Waarin verschilt gewichtheffen voor Crossfit ten opzichte van gewichtheffen voor gewichtheffen? Hoe kun je dat terug zien in programming? Deze sessie is meer theorie gericht en zal naast het bespreken van de theorie ook bestaan uit een opdracht om zelf een week aan 'Weightlifting for CrossFit' programming met elkaar samen te stellen, waar ook weer feedback op volgt. Ook barbell cycling - het snel doen van veel reps op barbell exercises - komt aan bod.

De clinics bouwen inhoudelijk op elkaar voort. Mocht je een sessie afzonderlijk willen volgen, neem dan contact op met [email protected] om te informeren of een van de sessies bij je situatie en leerbehoeftes aansluit. 

Deelname aan een losse clinic bedraagt 95 euro (ex. 6% btw). Deelname aan alle vier clinics bedraagt 350 euro (ex. 6% btw).

Alle clinics worden gegeven in UnScared Crossfit, aan de 2e Daalsedijk 4bis te Utrecht. 

7 april: 13:30-17:00 (tijdstip ovb, kan een uur verlaat worden)
8 april: 13:30-17:00
15 april: 13:30-17:00
22 april: 13:30-17:00

Inschrijven voor een clinic of vragen over de inhoud? Stuur een e-mail naar [email protected] of neem contact op via het contactformulier.